Laat me beginnen met te zeggen dat niet alle tieners coaching nodig hebben. Hoewel ik van mening ben dat alle tieners profiteren van coaching, vooral degenen die veel nadenken en voelen, zijn er tieners die zonder de hulp van een coach opgroeien tot gezonde volwassenen.
Als je ervan overtuigd bent dat jouw tiener geen coach nodig heeft, is deze blog niet voor jou. Maar als je twijfels hebt over de vraag of jouw tiener baat zou hebben bij coaching, lees dan verder. In deze blog zal ik enkele veelvoorkomende bezwaren tegen coaching bespreken en hoe ik daarmee om ga als coach.
1. Ik weet niet precies wat het probleem is
De meeste ouders gaan opzoek naar hulp voor hun kind als ze zien dat hij of zij niet (meer) straalt maar neerslachtig is, weinig plezier meer heeft in hobby’s, problemen heeft op school of thuis en/of moeite heeft in het contact met leeftijdsgenoten. Maar waar komt dat dan allemaal door?
Pas als we weten wat er aan de hand is kunnen we de geschikte hulp vinden, toch?
Maar die vraag is vaak juist het startpunt van het coachingstraject. Het kan te maken hebben met heftige gebeurtenissen, onderdrukte emoties, identiteitsproblemen, anders zijn en zo kan ik nog wel even doorgaan met de lijst van mogelijke oorzaken. Het ontdekken van wat er onderliggend aan de hand is, is een belangrijk onderdeel van het leerproces van de tiener. Door zichzelf beter te leren kennen leren ze ook wat ze in zich hebben om zich weer beter te gaan voelen!
2. Mijn tiener praat moeilijk met anderen
Deze hoor ik vaak. Als je veel denkt en voelt en daarin vaak niet begrepen of erkent bent dan kan het een stuk veiliger voelen om alles maar binnen te houden en niet open te zijn, al helemaal niet richting onbekenden. Want wat als je weer onbegrepen wordt? Dat is een heel naar gevoel waarvan het logisch is dat je dat liever uit de weg gaat.
Ik kan daar één ding over zeggen: ik begrijp hoe belangrijk het is om je veilig en begrepen te voelen. En precies dat wil ik jouw tiener binnen de coaching aanbieden. Door goed te luisteren, na te vragen, woorden te geven aan wat ik niet hoor (maar wel voel) voelt de tiener zich gehoord en begrepen. Dat is wat ik steeds weer terug hoor van de tieners die ik coach 😊.
De tiener mag altijd zelf aangeven wat hij/zij wel en niet wilt delen en we zijn ook veel bezig met materialen en werkvormen, wat net wat meer veiligheid creëert. Bovendien maken we altijd de afspraak dat ik niet zomaar dingen deel met ouders zonder dat we dat van te voren overlegd hebben.
En door de veiligheid binnen de coaching ontstaat er ruimte voor de tiener om zich verder te ontwikkelen, óók in het open zijn richting anderen.
3. We hebben het al druk genoeg, geen idee wanneer we afspraken in kunnen plannen
Ja dat is een lastige. Je kent jullie eigen agenda het beste, en iedereen moet daarin zelf keuzes maken en prioriteiten stellen. Je tijd kun je maar één keer besteden.
Mijn voorkeur gaat uit naar afspraken onder schooltijd. Het lukt niet altijd maar in overleg is vaak een heleboel mogelijk. School is om te leren en leren doen ze bij mij ook 😊. Na school is de meeste leer-energie wel op. Als je tiener zich al de hele dag heeft moeten concentreren op school en daarna nog eens moet gaan praten, nadenken en voelen kan dat erg moeilijk zijn. Vooral voor de veel denkende en veel voelende tieners is het potje na een schooldag wel leeg… Of vol, maar net hoe je het bekijkt 😉.
Bovendien is er na school vaak juist ook tijd voor ontspanning, vrienden en sport, wat ook erg belangrijk is voor je tiener om lekker in z’n vel te komen. En laten we het over het huiswerk nog maar niet hebben…
Ik zoek altijd in overleg met ouders, de tiener en eventueel school naar een geschikt moment en geschikte frequentie van afspraken. En tussendoor contact via mail of whatsapp bellen of een complete online sessie behoort ook altijd tot de mogelijkheden!
4. Mijn tiener heeft absoluut geen zin om naar een coach te gaan
Het kan ontzettend spannend zijn om aan de slag te gaan met jezelf, en dan ook nog met een onbekende. Als jij denkt dat je tiener er baat bij zou kunnen hebben, laat ze dan mijn website lezen (vooral de pagina https://www.tamarcoaching.nl/voor-jou-als-tiener) . Dan kunnen ze zelf ontdekken en voelen of ze herkenning vinden en er iets mee willen. En als ze het aandurven, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek, dan kunnen ze hun twijfels en bezwaren op tafel leggen en kunnen we er open over praten.
En als ze echt niet willen, dan is het misschien niet de juiste route of niet de juiste tijd. Wat betreft dat laatste; dan geldt vaak dat de last (nog) niet groot genoeg is. Dan kun je óf de last verzwaren, óf afwachten. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste 😉. Maar we hebben het niet altijd voor het kiezen, bij ingrijpende gebeurtenissen zoals veranderen van school, verlies van een dierbare of de zoveelste tegenslag, dan kan de last ineens te zwaar worden waardoor coaching toch een goede optie lijkt te zijn.
5. Ik kan heel goed met mijn tiener praten, een coach is echt niet nodig
Super fijn! Je bent zo belangrijk als ouders voor je tiener (al lijkt dat misschien niet altijd zo). Als ze thuis een plek hebben waar ze zichzelf kunnen zijn en kunnen uiten is dat heel waardevol!
En toch is dat niet altijd voldoende. Want een tiener (en vooral een die veel denkt en voelt) houdt met het delen toch altijd rekening met jou als ouder, met jouw gevoelens. Bovendien zijn er in een gezin altijd bepaalde gedrags- en communicatie patronen en die zijn niet altijd bevorderlijk voor de ontwikkeling van jouw tiener. Tieners zijn zich los aan het maken van hun gezin en ouders en hun eigen identiteit aan het zoeken en ontwikkelen. En dan kan het meedenken of luisterende oor van een neutrale buitenstaander net even dat nieuwe inzicht geven.
Bovendien doen we tijdens de coaching veel meer dan praten. Dat de tiener op een andere manier stil gezet wordt bij zijn/haar gevoel en gedachten en door middel van werkvormen nieuwe dingen gaat leren, dát maakt coaching mijns inziens zo waardevol. 🦚
Tot slot
Ik hoop dat deze blog je aan het denken heeft gezet. Ook als je dit leest en bij mij niet aan het juiste adres bent, maar wel voelt dat je ergens hulp bij zou kunnen gebruiken, zet alsjeblieft die stap! Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het spannend is maar zo waardevol om de stap richting hulp te (durven) zetten, vooral als het je kind betreft.
Wil je meer weten wat ik voor jullie kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een kennismakingssprek, dan kunnen we samen praten over jullie hulpvraag en eventuele bezwaren.
Met stralende groet ☀,
Tamar
P.s. heb je nog bezwaren die ik hier niet heb genoemd? Zet ze hieronder in de reacties, ik vind het altijd fijn om van je te horen!