Inzichten tijdens mijn reis naar kwetsbaarheid (2/4)
Voor mij moeten dingen nut hebben, ik ben heel goed in het maken van een kosten baten analyse: wat gaat het mij kosten wat levert het mij op? Is het de moeite waard, is het nuttig?
Voor iedereen die het ook fijn vindt om te weten wat voor nut dingen hebben, hierbij het tweede deel van mijn reis naar kwetsbaarheid en daarbij mijn tweede antwoord op de vraag:
‘Wat is het nut van je kwetsbaar opstellen?’
Lees hier het eerste deel van mijn reis.
In mijn vorige blog heb ik verteld dat ik leerde dat het zinvol is om al eerder in mijn denkproces dingen te delen. Zodat de ander dan meer begrijpt waar ik mee rondloop. Al hebben ze misschien (waarschijnlijk 😉) niet meteen een oplossing, dan weten ze het in ieder geval. En dan komt het niet uit de lucht vallen als ik met een vraag kom of dat ik alleen zeg ‘dit was het probleem en dit is de oplossing’.
Dus ik had geleerd dingen eerder mee te delen. Gewoon ter informatie. Want ik dacht meestal: Ik heb overal al aan gedacht, dus wat kun jij nog toevoegen?
Maar dat was een denkfout, ik kende nog niet de kracht van meedenken…
Want ik ontdekte:
Een ander kan óók goede ideeën hebben
Terwijl ik aan het delen was waar ik mee zat merkte ik dat de drempel, om advies te vragen of toe te geven dat ik het even niet wist, lager werd. Want ik hoefde niet eerst veel moeite te doen om mijn hele achterliggende proces samen te vatten, ze wisten het al ongeveer, handig!
En toen ontdekte ik dat de ander echt ook nuttige toevoegingen kon hebben, wow!
De ander kan vanuit een ander en nieuw perspectief nuttige ideeën aandragen én vragen stellen die mij nieuwe dingen laat bedenken.
Tuurlijk kwamen er ook ideeën langs waarvan ik dacht ‘dat had ik allang zelf bedacht’ of ‘dat heeft hier niks mee te maken’. Maar ik leerde me daar niet zomaar door tegen houden, want als ik goed luisterde kon ik er nieuwe én nuttige ideeën uit filteren. Ja echt! Zelfs iemand die op een compleet andere golflengte dan jij denkt en communiceert kan nog nuttige toevoegingen hebben.
Als je het de kans maar geeft.
Eerlijk is eerlijk, ik heb het nog steeds wel eens, als iemand met een idee komt dat voor mij zo out-of-the-box is dat ik direct denk: wat is dat nou voor belachelijk idee, dat past toch helemaal niet hierbij??
Om er vervolgens verder over na te denken en erachter te komen dat het eigenlijk nog niet zo’n slecht idee is en dat het zelfs misschien wel een heel goed idee is, oeps…
Tot slot
Ik stimuleer de tieners die bij mij komen ook om iets meer van zichzelf te delen. Stapje voor stapje, alles is oké. Soms weet je het niet, dat is ook goed. Doordat ik goed kan luisteren en me kan inleven kan ik vaak de woorden geven die de tiener aan het zoeken is. En dan ervaren ze ineens de kracht van meedenken!
Voor sommige tieners is dat, net als voor mij vroeger, een echte eyeopener. Want deze veel denkende tieners hebben meestal óók overal al aan gedacht…
Met stralende groet ☀,
Tamar
P.s. Mocht je een vraag of opmerking hebben laat het hieronder even weten! Ik hoor graag van je!
Pingback: Tamar Coaching ⋆ voor tieners die veel denken en voelen
Pingback: Tamar Coaching ⋆ De kracht van meeleven
Pingback: Tamar Coaching voor tieners in Hilversum, Huizen e.o. ⋆ Vrijheid om te stralen