Het rijstexperiment en de kracht van woorden

Wat hebben rijst en woorden met elkaar te maken? Op insta zag ik video’s van gesprekken tegen een potje rijst en foto’s van beschimmelde rijst langs komen. Dit alles onder de noemer ‘rijstexperiment’. Het zag er interessant uit, dat wilde ik ook wel eens proberen!

Wat is het?

Het rijstexperiment gaat over het laten zien van de kracht van woorden. Je vult 2 of 3 potjes met gekookte rijst en praat daar een tijdje tegen, tegen de ene zeg je hele aardige dingen, tegen de andere hele onaardige dingen en nog een derde negeer je compleet. De ‘liefde’ rijst zou helemaal mooi moeten blijven, de ‘haat’ rijst zou moeten beschimmelen, net zoals de genegeerde rijst (zie voor meer info http://www.toverrijst.nl/home.asp).

Dit leek mij een mooi experiment om te doen met m’n dochters! Ontdekken wat de kracht van onze positieve en negatieve woorden zijn.

De start

We gingen enthousiast van start, al was mijn enthousiasme misschien toch iets groter dan dat van de kinderen, want hoezo praat je tegen rijst en wat voor effect zou dat kunnen hebben? Bovendien houden ze helemaal niet van rijst, dus wat voor aardige dingen kun je daar tegen zeggen?! Maar we vulden 3 mooie potjes met gekookte rijst en zette ze op een rijtje op de kast.

Aarzelend en met enige tegenzin (van de kinderen dan) begonnen we aan ons eerste gesprek met de potjes. We namen het potje even mee naar de gang, deur dicht, voor het geval de andere rijst het ook zou horen, dat zou het experiment wel wat verpesten.

Het ‘haat’ potje was favoriet, eindelijk een vrijbrief om de meest onaardige dingen te zeggen! Van ‘ik voer je aan een reus’ tot ‘ik stop je in mijn jaszak en dan moet je mijn vieze voeten ruiken’. Wat een creatieve dingen kunnen ze toch bedenken!

Het ‘liefde’ potje was wat lastiger, want zoals ik al zei, ze houden niet van rijst dus wat voor positieve dingen kun je dan zeggen, die je nog meent ook? Maar we konden gelukkig wel wat zeggen over het mooie glimmende potje met gouden deksel en de mooie witte kleur van de rijst. En naarmate we verder kwamen werd het makkelijker, want met een lekkere saus zouden we de rijst toch wel willen opeten.

Het resultaat

Ik had er eerlijk gezegd na de eerste dagen maar weinig vertrouwen in, want de aandacht voor de rijst duurde meestal nog geen 5 minuten en hooguit 1x per dag. Maar op dag 4 verschenen de eerste schimmelplekjes al in de ‘haat’ rijst en begon ook de genegeerde rijst er iets minder goed uit te zien. Terwijl de liefde rijst mooi wit bleef. We wisten niet wat we zagen!

Op dag 6 was het resultaat echt niet meer te missen, de schimmel in het ‘haat’ potje (rechts) werd steeds meer en ook het genegeerde potje (midden) werd groen, en daarbij ook rood (hoe dan??). Terwijl het liefde potje nog steeds wit bleef!

Na de eerste week was de aandacht voor alle potjes verdwenen, misschien omdat ik de potjes wat verder naar achter had geschoven op de kast omdat ik misselijk werd elke keer dat ik de schimmel zag… Maar nog steeds ging het proces dat in gang was gezet door, en het ‘liefde’ potje bleef wit!

Terwijl het genegerde potje dus na 4 dagen al schimmelplekjes begon te vertonen gebeurde dat bij het ‘liefde’ potje na dagen lang genegeerd te worden niet, heel apart.

Op dag 12 hebben we het experiment gestopt, het resultaat was duidelijk en ik kon het niet meer aan zien…

De conclusie

‘Hoe kan dit?!’ vraag je je waarschijnlijk af. Ik kan hier geen eenduidige antwoord op vinden op internet, waarschijnlijk heeft het te maken met de energie die mee gaat met woorden en het effect ervan op het water in de gekookte rijst. Ik ben meestal niet zo van de ‘energieën’ maar kan ook niet ontkennen dat positieve en negatieve woorden een grote invloed op ons kunnen hebben. 

Eerlijk gezegd maakt het me ook niet zo heel erg uit hoe het precies kan, en misschien was het toeval dat het bij ons ging zoals ‘de bedoeling’ was. Maar het doel is bereikt: de kinderen hebben heel concreet kunnen zien dat woorden (die je tegen jezelf zegt of tegen een ander) kracht hebben en dat we er daarom zorgvuldig mee om moeten gaan. En natuurlijk een goede reminder voor mezelf!

Daarom wil ik deze blog afsluiten met een Bijbeltekst die heel mooi past bij de uitkomst van ons rijstexperiment:

“Vriendelijke woorden zijn als honing, zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam”.  
Spreuken 16:24

Met stralende groet ☀,

Tamar

P.s. Mocht je een vraag of opmerking hebben laat het hieronder even weten! En mocht je dit experiment thuis ook willen gaan doen dan vind ik dat ook leuk om te horen!

1 gedachte over “Het rijstexperiment en de kracht van woorden”

  1. Wat bizar!!!
    Ik heb zoiets ooit gezien bij een docu over kwantumfysica.
    Ik ga het zeker ook proberen! Dank voor je leuke blog!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven