De puberteit zit vol met keuzes, belangrijke en minder belangrijke.
Tieners moeten kiezen naar welke middelbare school ze gaan, welke profiel ze willen doen, of welke vervolg studie. Ze moeten kiezen met welke leeftijdsgenoten ze wel of niet om willen gaan, wat ze aandoen naar het schoolfeest en wie ze uitnodigen voor hun verjaardag. En zo kan ik nog wel even doorgaan…
Voor tieners die veel denken en voelen kunnen al deze keuzes ontzettend ingewikkeld zijn. Ze blijven nadenken waardoor het moeilijk is om een knoop door te hakken. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden, er zijn veel afwegingen om te maken. En al dat gevoel erbij…
Wat voor een andere tiener misschien snel gedaan is kan voor hen iets heel groots worden, een grote bron van stress.
Hoe kun je jouw tiener hierbij helpen?
In deze blog wil ik je een aantal tips geven die je met je tiener kunt doen of bespreken waardoor hij of zij hopelijk tot een goede keuze kan komen.
Geen keuzestress meer!
Let op, het startpunt is: Een lijstje met alle mogelijke opties. Dus als dat er nog niet is, begin daarmee!
1. Afstrepen op basis van gevoel
Misschien denk je nu: gevoel is een slechte raadgever, laten we dat er maar buiten laten. En als het gaat over de extreme en snel wisselende emoties van tieners dan heb je helemaal gelijk, het is niet verstandig om daar belangrijke keuzes op te baseren.
Maar het diepe voelen van jouw tiener is een kracht die gebruikt kan én mag worden.
Want het kan zo zijn dat er opties op de lijst zijn waarbij je tiener eigenlijk echt geen goed gevoel heeft, bijv. dat de sfeer niet prettig is of iemand hem of haar een naar gevoel geeft. Het is belangrijk dat gevoel serieus te nemen en te onderzoeken.
Het zou heel mooi zijn als het jouw tiener lukt om uit te leggen waarom het niet goed voelt. Maar ook als dat niet lukt, doe je er verstandig aan om de keuze(s) die echt niet goed voelen van de lijst af te strepen.
2. De voor- en nadelen
Probeer eens alle voor- en nadelen op te schrijven. Of voor de meer economische tieners: de kosten en baten. Of + en – , dat is mijn persoonlijke voorkeur 😉.
Dat is een proces wat wel even kan duren want als jouw tiener wat dingen heeft opgeschreven denkt ie daar verder over na en kunnen er weer andere dingen naar boven komen. Stimuleer hem of haar hier ook over te praten met een vriend(in), leerkracht of een andere belangrijke leeftijdsgenoot én een volwassene, want anderen denken vaak net aan andere dingen. Zo kun je een behoorlijk complete lijst krijgen.
Als jouw tiener geluk heeft komt er één optie uit die een lange + lijst heeft en een korte – lijst. Maar heel waarschijnlijk is dat niet, want als het zo simpel was dan was de keuze ook niet zo moeilijk geweest, toch?!
Wel kunnen jullie waarschijnlijk naar aanleiding van deze analyse een ordening maken in de beste keuzes en slechtste keuzes. Waarna je de onderste (paar) kunt afstrepen.
Want waarom zou je kiezen voor een slechtere keuze als je ook de mogelijkheid hebt te kiezen voor een betere keuze? 😉
3. Waardeanalyse
Als er na bovenstaande vragen besproken te hebben toch nog meer dan één optie over is, kun je je tiener deze vragen stellen:
“Welke waarden zijn voor jou belangrijk bij deze keuze? En hoe zou je die ordenen? Wat is het belangrijkste en wat het minst belangrijke?”
Voorbeelden van waarden zijn: vrienden om je heen hebben, iets doen wat echt bij je past, iets doen wat niet te moeilijk is (of juist niet te makkelijk), reistijd, invloed op je gezondheid, tijd over voor andere leuke dingen.
Geef de waarden vervolgens punten: de belangrijkste het meeste aantal punten en dan aflopend op volgorde.
Bij welke voor- en nadelen zie je deze waarde terugkomen? Geef deze + of – het aantal punten dat past bij de waarde en voilà, je hebt een lijst die nog meer is vol gepend 😉.
En daardoor is het hopelijk een stuk duidelijker welke optie de voorkeur heeft!
Tot slot
Er valt hier nog veel meer over te zeggen. Soms is het een kwestie van uitproberen, soms een kwestie van afwachten en ‘de tijd zal het leren’.
Mocht er nou echt geen beweging meer in zitten en wordt het stressniveau zo hoog dat het dagelijks functioneren beïnvloed wordt, neem dan vooral contact op!
Ik heb verschillende tools om in te zetten om samen met je tiener de dingen op een andere manier helderder te krijgen waardoor de knoop doorgehakt kan worden!
Met stralende groet ☀,
Tamar
p.s. Laat vooral een reactie achter met welke tip jouw tiener verder is geholpen, dat vind ik altijd leuk om te horen! Ook als je vragen of opmerkingen hebt hoor ik graag van je!