Hieronder staan voorbeelden van sessies die ik met tieners heb gedaan. Vanwege de privacy zijn de persoonsgegevens gefingeerd. De inhoud van de casussen echter niet!

grenzen aangeven

Sessie Hanna

Hanna (17 jaar) heeft moeite met het ervaren en het aangeven van haar grenzen. Met behulp van een touw creëert ze haar eigen ‘heilige ruimte’ waarmee we samen een oefening doen. Met deze oefening ervaart ze hoe het is als iemand over haar grens heen gaat en hoe ze daar van nature op reageert. Naar aanleiding daarvan bespreken we hoe ze het anders zou willen en daar oefent ze meteen mee. Een confronterende oefening!

Sessie Lien

Lien (15 jaar) voelt zich vaak erg gestrest voor toetsen. Ik laat haar een G-schema invullen waardoor ze inzicht krijgt in de invloed van haar gedachten op haar gevoelens en kritisch gaat kijken of haar gedachten wel waar zijn en of ze helpend zijn. Naar aanleiding hiervan bedenkt ze zelf een concrete oefening waar ze thuis mee aan de slag kan om een gedachte die niet waar is krachteloos te maken. Zo werkt ze zelf aan het vergroten van haar zelfvertrouwen
g-schema
kwaliteiten spel

Sessie Roos

Roos (16 jaar) wil graag meer zelfvertrouwen hebben. Een opdracht die we doen in dat proces is werken met het jeugd kwaliteiten spel. Ze gaat opzoek naar kwaliteiten die ze bij zichzelf vindt passen en ik laat haar erover vertellen. Ter afsluiting leest ze al haar kwaliteiten voor in een zin alsof ze zichzelf voorstelt ‘ Ik ben Roos, ik kan… ik ben… ik heb….’. Een mooi moment!

Sessie Maarten

Maarten (18 jaar) maakt zich veel zorgen over de toekomst en dit belemmert hem in zijn dagelijks leven en verstoort ook zijn nachtrust. Ik laat hem schrijven en tekenen hoe het nu voor hem is mét deze zorgen, en hoe het voor hem zou zijn zónder deze zorgen. Daarna laat ik hem uitgebreid stil staan bij beide situaties, hoe voelt het voor hem en wat denkt hij erbij? Door de rust en vrijheid te ervaren van de (gewenste) situatie zónder de zorgen over de toekomst ontspant hij al een beetje en aan het einde van de sessie voelt hij al dat er iets veranderd is. De eerste stap is gezet!
huidige gewenste situatie
delen werk

Sessie Fay

Fay (13 jaar) voelt zich regelmatig onzeker over zichzelf. Ik laat haar twee matjes op de grond leggen, één voor het deel van haar dat zich niet zeker voelt en één voor het deel in haar dat zich wel zeker voelt. Door middel van een oefening is er ruimte om beide delen in haar te onderzoeken; welke gevoelens en gedachten daarbij horen en hoe haar zekere deel haar onzekere deel kan helpen. Erg inzicht gevend!

Sessie Lisa

Lisa (14 jaar) voelt zich soms afgewezen en niet gezien door haar vriendinnen. Ik laat haar een concrete situatie vertellen en we spelen dat verhaal uit op de Axenroos. Hierdoor ervaart ze wat haar gedrag met haar vriendinnen doet en andersom. Ook wordt ze uitgedaagd om na te denken over wat ze zou willen veranderen en ze oefent hier direct mee. Een hele praktische oefening!
axenroos